Зустрічі з талановитими


          20 вересня 2018 року у ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Великі Гаї відбулася зустріч охочих та небайдужих учнів нашої школи, членів клубу соціального підприємництва «Ключ до успіху» із яскравою, неординарною особистістю, учнем нашої школи Володимиром Крісою - інженером із Великих Гаїв. 
       
Володя – людина з активною життєвою позицією, завжди має бажання вдосконалювати свої знання та вміння, досягати поставлених цілей і вирішувати найскладніших завдань. Наш гість - не просто інженер, уявляєте, він відтворює зниклий Тернопіль із паперу!!! Вже вісім років створює мініатюрні паперові копії відомих будівель. Серед його робіт як іноземні, приміром, Ейфелева вежа, Кельнський собор, храм Святого Сімейства у Барселоні, баварський замок Нойшванштайн, так і наші, українські, а точніше, тернопільські — парафіяльний, єзуїтський, домініканський костели, Надставна церква, церкви Різдва Христового та синагога. До речі, з роботами Володимира Кріси тернополяни й туристи вже знайомі — він створив макети ключових будівель макету довоєнного Тернополя. 
      Моделювання - одне із його хобі. Сам він щиро згадував, що йому із дитинства подобались залізниці. Одного разу випадково зайшовши на один сайт, знайшов моделі витинанок радянських локомотивів. Подумав - чому б не зробити паперову модель? Роздрукував, вирізав, склеїв - вдалося. Проста іграшка з паперу, на диво, вийшла дуже реалістичною. Потім був ще один локомотив - до пари, але що за потяг без вокзалу? Тоді вирішив розширити макет, підлючивши фантазію: намалював у фотошопі рейки та електричні опори. Вийшла реалістична залізнична станція. Так і з’явилось нове хобі, яке зробило нашого гостя відомим не тільки на Тернопільщині, а й в Україні та за кордоном. Володимир розповів, що рідні дуже дивувались такому захопленню, адже ще недавно він тримав у руках інструменти для ремонту, а зараз вони змінились на клей, папір та ножиці. Дуже цікаво було чути дітям, що майтер самостійно розробляє викрійки, а не завантажує готові з Інтернету. Кожну деталь треба промалювати і щоразу бути точним до міліметра, щоби потім на етапі збору макету всі частини ідеально зійшлися. Деталі роздруковує на принтері. Основні елементи часто робить із картону, для дрібних деталей використовує тонкий папір, а тоді склеює все докупи. Для того, щоби зробити макет більш довговічним, вкриває його шаром спеціальної фарби — тоді йому навіть дощ не страшний. Загалом такі роботи можуть простояти не один десяток років. А ще Володимир сподівається, що скоро стане більш доступний 3D-друк і можна буде придбати 3D-принтер, з яким виготовляти моделі ще легше. Це тільки одне із захоплень нашого цікавого гостя.         Володимир з захоплюється географією, астрономією ще з дитячих років. Його фото вечірнього неба просто вражають, як і самі розповіді про небесні тіла та явища. Уявіть собі, наш герой, коли закінчував школу, виготовив саморобний телескоп. А 5 років тому купив справжній любительський телескоп-рефлектор. Захоплюють його фото нічного неба. Це була надзвичайно цікава зустріч. Володимир розказував про своє життя, цінності, роботу, навчання. Молодому чоловікові - 34 роки. Дуже багато було в його житті викликів та спроб. Шукав себе. І зараз, з радістю впевнено сказав, що займається улюбленою справою, а хобі стало його професією. Ми показали гостеві нашу оновлену школу.
    Не хотілося розходитися, прощалися і казали «До зустрічі!!!» Ось такі в нашої школи випускники!!!


















Коментарі